Çini Boyama Nasıl Yapılır?

Çini boyama, yüzyıllar öncesinden günümüze kadar uzanmayı başaran eşsiz bir sanat dalıdır. Özellikle Osmanlı döneminde mimari süslemelerde yoğun bir şekilde kullanılan bu sanat günümüzde dekoratif objelere şahane bir görünüm kazandırmak amacıyla da tercih ediliyor. Çini boyama, profesyonel olarak ya da hobi olarak sizin de tercih edebileceğiniz bir sanat dalıdır. Eğer bu sanata ilgi duyuyorsanız merak ettiğiniz tüm soruların yanıtlarını öğrenmeye hazır olun.
Çini Nedir?
Seramik ya da porselen yüzeylere desenlerle yapılan süsleme sanatına çini adı verilir. Bu çalışmalarda çoğunlukla sırlanan ve fırınlanan yüzeylere desenler çizilir. Böylelikle desenlerin ve kullanılan renklerin kalıcı olması sağlanır. Pek çok farklı motifin tercih edilmesi mümkündür ancak çoğunlukla çiçek, yaprak gibi doğadan esinlenilen motifler ile geometrik desenlerin kullanıldığını söyleyebiliriz. Geleneksel çini çalışmalarında ise İslami motiflere daha fazla yer verilir. Yaratıcı çalışmalar yapmak isteyenler özgün desenlerini kendisi oluşturabilir. Kısacası çini çalışmalarında tamamen özgürce renk ve desen seçimleri yapılabilir.
Çini Boyamada Kullanılan Malzemeler Nelerdir?
Çini boyama çalışması yapmak için kullanacağınız malzemelerin eksiksiz listesini aşağıda görebilirsiniz.
-
Ham Çini
Elbette boyama çalışması için bir yüzeye ihtiyacınız var. Bu nedenle boyanmamış ham çini öncelikli olarak temin etmeniz gereken malzemelerin başında geliyor. Hazır hamur çeşitlerini seçerek bor şekil verebilir ve yüzeyi kendiniz de hazırlayabilirsiniz.
-
Çini Boyaları
Boyama çalışmasında kullanacağınız çini boyaları da temel malzemelerden biridir. Bu boyaların belirli bir kalitenin üzerinde olmasına dikkat etmelisiniz. Kalitesiz çini boyaları yaptığınız çalışmanın estetik görünümünü de olumsuz etkiler.
-
Fırçalar
Çoğunlukla yumuşak ve ince fırça çeşitlerine ihtiyacınızın olacağını belirtelim. Çini boyama çalışmalarında kullanılması için hazırlanan ve set halinde sunulan, farklı kalınlıklarda fırçaları içeren ürünleri de seçebilirsiniz.
-
Karbon Kâğıdı
Karbon kağıdı, boyama çalışması yapacağınız desenleri yüzeye kolayca aktarabilmek için kullanacağınız malzemedir. Desenler yüzeye ne kadar kusursuz aktarılırsa çini çalışması da o kadar güzel görünür.
-
Desen Şablonları
Eğer kendi özgün desenlerinizi oluşturmayı düşünmüyorsanız hazır desen şablonlarından temin edebilirsiniz. Özellikle başlangıç aşamasında olanlar hazır desen şablonlarını kullanarak çini boyama yapabilir. Bir süre sonra kendi desenlerinizi de oluşturabilirsiniz.
-
Sırlama Malzemesi
Çini boyama sonrası renk ve desenlerin kalıcı olması için sırlama malzemeleri de kullanmalısınız. Yüzeyi kaplamak için şeffaf sır çeşitlerini tercih edebilirsiniz.
-
Fırın
Çini boyamanın tamamlanmasının ardından objenin yüksek ısıda bir süre kalması gerekir ve buna da fırınlama işlemi denir. Bu nedenle çini için ideal ısıyı sunan bir fırına da ihtiyacınız olacak.
Çini Boyama Nasıl Yapılır?
Çini boyama çalışmalarında sıklıkla kullanılan birkaç teknik olduğunu belirtelim. Bu teknikleri öğrenmeniz durumunda en güzel ve en yaratıcı çalışmaları kolaylıkla yapabilirsiniz. Yeni başlayanlar için önerilen serbest el boyama tekniğidir ve bu sayede fırçayı ve boyaları doğru şekilde kullanmayı öğrenebilirsiniz. Bu teknikte seramik üzerine fırça ile doğrudan desenlerin çizilmesi gerekir. Ancak direkt olarak bu teknikle başlamak istemiyorsanız hazır desen şablonlarını kullanabilirsiniz.
Motiflerin karbon kağıdı ile yüzeye geçirilmesi ve sonrasında bu motiflerin üzerinden geçilerek boyama çalışmasının yapılması çok daha kolay bir tekniktir. Siz de tercihinizi bu teknikten yana yaparak da başlayabilirsiniz. Sonrasında sırlama çalışması yapmanız halinde desenlerin muntazam bir şekilde kalıcı hale gelmesini sağlamış olursunuz.
Adım Adım Çini Boyama Nasıl Yapılır?
Adım adım çini boyama nasıl yapılır sorusunun yanıtını hemen sizlere aktaralım.
Desen Seçimi
İlk adımda nasıl bir çalışma yapacağınızı belirlemeniz gerekiyor ve bunun için de bir desen tercihinde bulunmalısınız. Çoğunlukla çini boyama yeni başlayanlar için zorlayıcı gelebilir ancak doğru desenleri seçerseniz çalışmanızı daha kolay tamamlayabilirsiniz. Rumi, lale ya da karanfil gibi desenler çini boyama yeni başlayanlar için uygundur.
Deseni Yüzeye Aktarma
İkinci aşamada seçtiğiniz deseni yüzeye aktarmanız gerekiyor ve bunun için de karbon kağıdı kullanabilirsiniz. Desenin muntazam görünmesi için bu aşamada titiz olmalı ve deseni kaydırma yapmadan yüzeye aktarmalısınız.
Boyama İçin Renk Hazırlığı
Çini boyalarını kullanım için hazırlamanız gerekiyor. Toz halinde olan boyaları küçük bir palet ya da kap kullanarak suyla karıştırın ve homojen şekilde, pürüzsüz bir kıvam almasını sağlayın. Yoğunluğunu ise desenlere göre belirleyebilirsiniz. Geniş alanları boyamak için yoğun boya kullanımında sorun yaşanmaz ancak ince detaylar için boya yoğunluğunun biraz daha hafif olmasını sağlamanız gerekir.
Boyama İşlemi
Boyama işlemine başlamadan önce yüzeye aktardığınız desenlerin kenar hatlarını belirginleştirebilirsiniz. Bu sayede boyama aşamasını daha kolay tamamlamanız mümkün olacaktır. İnce desenler için ince uçlu fırçaları kullanmayı unutmayın ve bu aşamada olabildiğince sabırlı davranın. Aceleci olmanız hata yapmanıza neden olabilir.
Sırlama
Boyama tamamlandıysa artık sırlama aşamasına geçebilirsiniz. Sırlama yapmanız hem boyaları korur hem de çalışmanızın daha parlak görünmesini sağlar. İnce bir katman halinde sır uygulaması yapın.
Fırınlama
Bu aşamada seçtiğiniz malzemelere ve boyalara uygun ısıda fırınlamayı gerçekleştirin. Isı seviyesi 800-1000°C arasında olabilir. Fırınlama yapmanız hem boyayı hem de sırı sabitlemenizi sağlar ve boyalar daha fazla ön plana çıkar. Fırınlama sonrası çalışmanızı gözden geçirin. Eğer küçük hatalar varsa düzeltmeler yapabilir ve kusursuz bir görünüm kazanmasını sağlayabilirsiniz.
Çini boyama çalışması işte bu kadar keyifli ve kolaydır! İhtiyacınız olan malzemeleri online sipariş sitemizden en uygun fiyata satın alabilir ve hemen ilk çalışmanızı yapmaya başlayabilirsiniz.