Seramik Astar Nedir?

Çini ve seramik sanatında tasarımın estetik görünümünü güçlendirmek ve aynı zamanda sanat eserine daha dayanıklı bir form kazandırmak için pek çok farklı teknik kullanılabiliyor. Bu tekniklerden biri de “astarlama” olarak adlandırılır. Seramik astarın temel görevi pürüzsüz bir yüzey oluşturmaktır. Seramik ve çini çalışmaları için homojen bir zemin oluşturur ve boyama ya da motif çalışmalarının çok daha güzel görünmesine olanak tanır. Sadece pürüzsüz değil düz bir zemin elde etmeyi sağlaması da seramik astar çalışmalarının önemini net bir şekilde ortaya koyar.
İnce bir tabaka halinde uygulanması ise önemlidir çünkü astarlama çalışmasının üzerine motif ve boyamalar yapılır. Bu nedenle çalışma bittiğinde astarın çok fazla ön plana çıkması istenmez. Seramik ya da çini yüzeyleri daha düzgün kıldıktan sonra yapılan motiflerin ve renklendirmelerin daha çarpıcı görünmesi mümkün olacaktır. Zaten astarlama çalışmasında kullanılan malzeme de ince bir tabaka halinde uygulanmaya müsait bir formda üretilir.
Astarlama Neden Kullanılır?
Genel olarak çini ya da seramik çalışmalarında astarlamanın yapılmasının nedenlerini 4 başlık altında toplayabiliriz. İşte o nedenler…
-
Düzgün Bir Yüzey Elde Etme
Astarlamanın en temel hedefi çini çalışmasından önce düzgün bir yüzey elde edilmesidir. Hem boyama hem de sırlama öncesinde düzgün bir yüzey yakalama, çalışmaların çok daha estetik ve güzel görünmesi adına önem taşır. Dolayısıyla tüm çini sanatı çalışmaları tamamlandığında daha çekici ve daha profesyonel bir görünüm elde edilir.
-
Renk Homojenliği
Astarlamanın nedenlerinden biri de renklerin yüzeye homojen bir şekilde dağılmasını sağlamaktır. Böylelikle çalışmanın daha canlı görünmesi de mümkün olur.
-
Boyanın Tutuşunu Güçlendirme
Eğer motif ve boyama öncesinde astarlama yapılırsa kullanılan boyalar yüzeye çok daha güçlü bir şekilde tutunur. Bu da renklerin kalıcılığının daha uzun süre olmasını sağlar.
-
Renk Düzeltmesi ve Kaplama
Kimi zaman çini çalışmalarında renk farklılıklarını kapatmak gerekebiliyor. Bu gibi durumlarda tek ton elde etmeyi kolaylaştıran unsur boyama öncesinde yüzeye astarlama yapılmış olmasıdır.
Seramik Astarı Çeşitleri Nelerdir?
Günümüzde seramik astarı çeşitleri kullanıcılara farklı seçenekler sunmayı başarıyor. Yapılacak çalışmaya ve yüzeye en uygun astar çeşidinin tercih edilmesi, ortaya çok daha güzel bir çalışmanın çıkmasını sağlayacaktır. Yaygın biçimde kullanılan seramik astarı çeşitleri şöyledir:
-
Sırlı Astar
Sırlı astar, çini çalışmasının parlak ve aynı zamanda su geçirmez özellikte olmasını sağlar. Aynı zamanda kullanılan boya renklerinin bir miktar daha canlı görünmesinde etkilidir.
-
Mat Astar
Daha yumuşak ve mat bir görünüm elde etmek için kullanılan astar türüdür. Minimalist tasarımlarda çoğunlukla mat astarlar tercih edilir.
-
Renkli Astar
Astarlama yaparken bir yandan da yüzeyin rengini değiştirmek için kullanılan astar türüdür. Hem modern hem de geleneksel çini ve seramik çalışmalarında kullanılır.
Astarlama çalışması fırça ile sürülerek uygulanabildiği gibi daldırma tekniği ile, sıvama tekniği ile ya da spreyleme tekniği ile kolayca uygulanabilir. Ancak tercih edilen astar türüne uygun olan tekniğin tercih edilmesi gerektiği unutulmamalıdır.
Seramik Astarının Önemi Nedir?
Seramik astarının yüzeye uygulanan desen ve boyama çalışmalarını daha fazla ön plana çıkardığını söyleyebiliriz. Bu da yapılan sanat eserinin daha çarpıcı ve etkileyici görünmesini sağlayacaktır. Bununla birlikte seramiğin sağlamlığını artıyor olması da astarlamanın ne kadar önemli olduğunu gösteren unsurlardan biridir. Astar uygulamasının yapılması durumunda çalışma çizilmelere ve hafif darbelere karşı çok daha dayanıklı hale gelir. Bu da eserin daha uzun süre ilk günkü görünümünü korumasına yardımcı olur. Çini ve seramik sanatının yapılacağı yüzeydeki kusurları ortadan kaldırıyor ya da gizliyor olmasını da unutmamak gerekir. Bu sayede hafif kusurlu yüzeylere de çini çalışması yapılabilir.