Seramik Bisküvi Nedir?

Seramik bisküvi, seramik ve çini sanatında kullanılan önemli bir malzemedir. Kil bazlı malzemelerin ilk pişirme işleminden geçirilmesi ve sonrasında da sert bir form kazanması ile elde edilen bu ürünler genellikle 900-1000°C ısıda fırınlanır. Fırınlanma işleminden sonra seramik hamurunun sertleşmesinin nedeni nemini kaybetmesidir. Bu işlem seramiğin dayanıklılığını arttırır ve aynı zamanda dekoratif işlemlere uygun bir form kazanmasını sağlar.
Seramik bisküvinin hafif gözenekli bir yapıda olması ise son derece önemlidir. Çünkü bu gözenekli yapı sırlama işlemi sırasında sırı çok iyi emmesini sağlar. İkinci fırınlama sonrasında da seramiğin fonksiyonel özellikler kazanması mümkün olur. Bir anlamda gözenekli yapının sırı daha iyi tutmasını sağladığını söyleyebiliriz. Özellikle dekoratif seramik ve çini çeşitlerinde kaliteli seramik bisküvi çeşitlerinin kullanılması son derece önemlidir.
Seramik Bisküvinin Üretim Süreci Nasıldır?
Hazır seramik bisküvi çeşitlerinin titiz bir üretim süreciyle hazırlandığını söyleyebiliriz. Bu ürünlerin hazırlanması birkaç aşamadan oluşur ve bu aşamalar şöyledir:
Şekillendirme
İlk olarak seramik hamuruna şekil verilir ve bu şekil daha sonra korunacaktır. Bu nedenle sonradan şekil değiştirmek mümkün olmadığından titiz bir yöntemle şekillendirmenin yapılması önem taşır. Elle şekil verilebileceği gibi çarkta ta da kalıplama ile şekil verilmesi mümkündür. Tüm düzeltmeler yapıldıktan sonra kurutma aşamasına geçilebilir.
Kurutma
Fırınlama öncesinde şekillendirilen seramik hamurunun kurutulması gerekir. Bu sayede seramik hamurunun fırınlanırken çatlamasının önüne geçilir. Çünkü kuruma aşamasında hamurdaki su buharlaşır ve hamur biraz daha sertleşir. Çatlama ve deformasyonların önüne geçilebilmesi için kurutma aşamasının mutlaka uygulanması gerekir.
İlk Pişirim
İlk pişirme olarak da adlandırılan fırınlama aşamasında seramik hamurunun 900-1000°C arasında pişirilmesi sağlanır. Bu aşamada hamurdaki nem tamamen gider ve seramik bisküvi gözenekli, oldukça sert bir yapıya kavuşur. Bu sayede üretim aşaması tamamlanmış olur ve seramik bisküviler sırlama aşamasına hazır hale gelir.
Seramik Bisküvinin Özellikleri Nelerdir?
-
Seramik bisküvi çeşitleri gözenekli bir yapıya sahiptir. Bu gözenekli yapısı sayesinde sıvıyı emer ve sırın yüzeye çok iyi biçimde tutunmasını sağlar.
-
Seramik bisküvilerin en önemli özelliklerinden biri de son derece dayanıklı bir yapıda olmalarıdır. İlk pişirme işleminin uygulanmasından sonra seramik hamurunun kırılganlığı belirgin seviyede azalır. Bu da diğer işlemlere uygun hale gelmesini sağlar.
-
Hafif bir yapıda olması da önemli özelliklerinden biridir. Çünkü hafifliği, seramik bisküvi çeşitlerinin işlenebilir bir yapıda olmasını sağlar.
-
Fırınlama sonrasında mat bir görünüm kazanırlar. Pürüzlü yüzeyleri ise dekoratif çalışmalar için rahatlıkla kullanılmalarına olanak tanır ancak istendiğinde şekil verme aşamasında pürüzsüz bir yüzeye sahip olmaları da sağlanabilir.
Seramik Bisküvinin Avantajları Nelerdir?
-
Bu ürünlerin en önemli avantajı sır ve dekoratif çalışmalara uygun bir yüzey sunmasıdır.
-
Dayanıklı bir yapıda olurlar ve bu da işlem görmeye uygun hale gelmelerini sağlar.
-
Farklı seramik boyası çeşitlerine uygun bir yüzeye sahiptir. Her türlü çini ve seramik boyası ya da sır çeşitleri ile çalışmalar yapılabilir.
-
Çini ve seramik çalışmalarında daha çok boyama, desen gibi aşamalara yönelenler için hazır malzeme sunar.
Seramik Bisküvi ve Sırlama Süreci Nasıldır?
Hazır seramik bisküvi çeşitlerini satın aldıktan sonra sırlama çalışması yapabilirsiniz. Sır, yüzeye gayet iyi bir şekilde tutunur ancak bunun için kaliteli sır çeşitlerinin kullanılması gerekir. Online sipariş sitemizde en kaliteli çini ve seramik sır çeşitlerini bulabileceğinizi hatırlatalım. Seramik bisküvi sırlama öncesinde şu unsurlara dikkat edilmelidir:
-
Seramik bisküvi yüzeyinin temiz olması önemlidir. Toz ve kirden arındırılmış, temiz bir yüzeye sırlama çalışması yapılmalıdır. Yüzeyde toz olması dahi sırın yapışmasını önleyebilir.
-
Sır öncesinde seramik bisküviler ıslatılmamalıdır. Kuru formdayken sırlama yapılmalıdır.
-
Sır uygulaması püskürtme ya da daldırma şeklinde yapılabildiği gibi fırça ile sürülerek de yapılabilir.
-
Sırın ideal oranda kullanılması önemlidir. Fazla kullanılması akmalara neden olur ve dengesiz pişirmeye yol açar. Az uygulanması da yine çeşitli sorunlara neden olabilir. Bu nedenle ideal oranda sır kullanımına dikkat edilmelidir.
-
Sırlama sonrasında sırın cama dönüşmesi için 1000-1200°C sıcaklıkta ikinci pişirme aşamasının uygulanması gerekir. Sırlama sonrasında malzemenin çok uzun süre bekletilmeden pişirme aşamasına geçilmesi de sırın akmaması açısından önem taşır.
-
Yüksek kalitede seramik bisküvi çeşitlerinin kullanılması durumunda sırlama aşaması da çok daha sorunsuz şekilde tamamlanır.